bgen

В търсене на прилепчета

Искам да разкажа за едно мое скорошно преживяване, което беше новост за мен - едновременно много интересно и доста поучително. Част от работата на природозащитните организации е да изследват животинския свят и местообитанията на животните като обхождат определени терени в търсене на конкретни видове. Работата включва обикаляне на гори, търсене на следи от животни, екскременти и т.н. В случая става дума за търсене на прилепчета. На 9-ти и 10-ти август (2011г.) от гр. Пловдив тръгнахме няколко доброволци на Зелени Балкани - Славея Стойчева, Анелия Павлова, Иван Маламов и аз.

Нашата работа включваше обхождане на определени области, маркирани с GPS, където трябваше да намерим следи от прилепи, а после и самите тях. Местата включваха изоставени къщи и постройки, мостове и дървета, където се предполага, че има хралупи, в които живеят прилепи. Втората основна част от работата включваше избор на място за нощувка, в близост до водоем (в нашия случай канал, който се превръщаше в нещо като река), където надвечер разпъвахме мрежи. Целта беше да заловим прилепи и да ги опишем според вид, големина на крайниците, части от тялото, зъби и други критерии. Третата част от работата с прилепите включва пускането на прилепите на свобода, опит да се засекат ултразвуците, които издават, с детектор, както и правенето на т.н. трансекти - обход на терен с детектор и опис на засечените видове прилепи. Трансекта, който направихме първата вечер със Славея, завърши със запис на звуци с времетраене около 15мин.

Искам да споделя, че всичко това беше нещо наистина интересно и представата ми за тези животинки се промени в още по-далечна и положителна посока. Прилепите са малки и крехки създания, които се страхуват несравнимо повече от нас отколкото ние се страхуваме от тях, а ужасът, който някои хора изпитват към тях, е необоснован и излишен. Природата около нас е крайно различна и несъвсем позната за повечето хора, а попълването на липсите в тези познания е много важно за правилното съжителство между хора и животни. В момента, в който държиш едно малко и съвсем беззащитно прилепче в ръце, виждаш с каква скорост му тупти сърцето и колко е крехко. "Властта", която имаме като връх на хранителната верига, е свързана с огромна отговорност, която повечето хора не осъзнават. А прилепите са просто още един непознат, мистериозен и адски симпатичен сегмент от дивата природа, с незаслужено лошо име. Иска ми се прочитайки това, хората да се замислят и да отворят съзнанието си за непознатите за тях неща, да имат воля и желание да ги опознаят и приемат. Ако могат да го направят, мисля, че всичко би се променило...

А сега няколко снимки на прилепчетата, с които поработихме :) 

2

1

3

4

Нагоре
Our website is protected by DMC Firewall!