bgen

Жена-прилеп на операционната маса

13147873993748Възрастен женски прилеп от вида Ръждив вечерник (Nyctalus noctula) бе подложен на остеосинтеза, в опит да се спаси живота му. Прилепът постъпи при нас с фрактура на дясното крило и в това състояние няма как да живее, тъй като няма да може да лети, ако костта зарастне накриво. 

Трудностите в операцията бяха много - като се започне от това, че толкова малки игли и инструменти няма, и се стигне до упойката, чийто ефект върху прилеп с тегло само 20 грама не е много ясен. 

Трудностите в операцията бяха много - като се започне от това, че толкова малки игли и инструменти няма, и се стигне до упойката, чийто ефект върху прилеп с тегло само 20 грама не е много ясен. 

За инструментите се наложи докторът да развихри фантазията си и да приспособява пособия и консумативи. Дотук добре, но стигнахме до упойката, а хапливият ни пациент просто не искаше да заспи от огромна доза, което започна вече да ни плаши. Накрая се стигна до доза, достатъчна да приспи малка котка и тогава се предаде на съня.

Буквално залепена за операционната маса, бойната прилепка издържа стоически ровичкането в тъканите на нараненото място и излезе нормално от упойката. Сега проблемът е в това, дали ще се храни както трябва за да оцелее.

Това е втората такава уникална за България операция, която се извършва в Спасителния център за диви животни. Извършена беше от д-р Иван Иванов. В началото на годината ви информирахме за първата, извършена от д-р Слави Цеков, при която пациентът беше прилеп от същия вид. Тъй като първата операция се проведе през зимата, а по това време на годината прилепите са в хибернация, т.е. спят зимен сън, пациентът отказваше да се храни след хирургическата интервенция и въпреки укрепващата терапия, около 10 дни след нея умря. Надяваме се сега този проблем да го няма и всичко да е както трябва.

За допълнителна информация за прилепите в България:
Елена Стоева
Зелени Балкани
моб. тел.: 0887 574 699
e-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Текст и снимки:
Любомила Кривошиева 
Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
моб.тел.: 0885 22 84 86
е-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

article image     article image
Жената-прилеп     Обръсва се козината от мястото, на което ще се работи, както и при човешките операции
article image     article image
Прилепката е буквално залепена, защото не стои на едно място и непрекъснато хапе     Наложи се да пазим пръстите на доктора от зъбите на малкия пациент
article image      
Още малко  

 

Wildlife Новини

Завръщането на ветрушката...

Written by Е. Даков 25 Март 2014

Животът и смъртта на орела...

Written by Е. Даков 08 Март 2014

Пожарът на Витоша - факти и...

Written by Е. Даков 04 Юли 2012

Жена-прилеп на операционната маса

Written by Е. Даков 17 Септември 2011

Покупка на кадри

Pokupka Kadri

Нагоре
DMC Firewall is a Joomla Security extension!