bgen

Пожарът на Витоша - факти и...

Fire

Преди няколко дни в местността Бистришко бранище, близо до с. Бистрица, се разрази пожар, който обхвана редица много на брой изсъхнали и паднали дървета. Няколко дни служители на различни институции, пожарникари и доброволци се борят с потушаването на пожара. Все по-самнителни изглеждат причините за възникването му, а организацията по работата - все по-неадекватна и абсурдна.

Тук ще се опитам да дам в подходящ ред част от материалите, на които попаднах, докато четях за събитията, свързани с пожара, от последните дни.

Статия от електронния www.dnevnik.bg

 

Връзка към източника

"Гасенето на пожара в резерват "Бистришко бранище" на Витоша ще продължи и утре, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус" след като след възникването на пожара на Витоша беше изпратен на място от премиера Бойко Борисов.

Найденов обясни, че това е много голям пожар, който обхваща около 50 декара, а участъкът е трудно достъпен и затова се гаси от въздуха.

Два вертолета Ми-17 и единадесет военнослужещи от състава на 24-та авиационна база Крумово се включиха в гасенето на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната.

Вертолетите са излетели от авиобаза Крумово в 16.30 часа към мястото на инцидента.

До вечерта екипажите на двата хеликоптера са извършили 40 захода и са хвърлили над 100 тона вода над мястото на пожара.

"Внимава се за влизането на хора, защото могат много лесно да бъдат оградени и затиснати. На първо място е сигурността на хората", така че няма как да се изгаси в рамките на деня, посочи министърът.

"Дано успеем и в рамките на утрешния или следващите няколко дни пожарът да се загаси 100%. За да обявим пожара за потушен, трябва да няма нито едно тлеещо огнище. Това са спецификите на горския пожар, различен от пожар да кажем в къща", обясни Найденов.

Двата хеликоптера продължават да гасят от въздуха. На място има и пожарникари, служители от горското стопанство, както и доброволци.

През нощта гасенето ще бъде преустановено като единствено патрули, съвместно между пожарникари и горски служители, ще наблюдават да няма разрастване и обрат при пожара.

По думите на Найденов доста техника е съсредоточена в района на пожара като има и доста мобилизирани горски служители.

Утре се очаква хеликоптерите ще продължат да гасят от въздуха. "Да се надяваме, че времето няма да е против нас и ще успеем и в рамките на следващите ден-два този пожар ще бъде потушен", допълни Найденов.

Той призова хората, които ходят в планините, да бъдат много внимателни. "Днес доста туристи слязоха от региона на пожара, което означава, че е имало много хора там. И най-малката небрежност може да доведе до много големи и тежки последици. Нека да бъдем преди всичко внимателни и да пазим това безценно богатство, което имаме", посочи Найденов.

Вътрешният министър Цветанов Цветанов по-рано посочи, че няма опасност за хората от Бистрица, тъй като пожарът надолу ще бъде спрян от морени, които се намират на пътя му. Усилията бяха в овладяването му нагоре по склона, за да се ограничи огъня.

Гори предимно изсъхнала дървесина, която е била повалена преди време на земята от минал смерч.

Едва след окончателното погасяване на пожара ще може да се направи оценка на щетите, посочи земеделският министър. Според него най-вероятно причина за възникването е "грешка на туристи".

Сигнал за пожара е бил подаден на телефон 112 около 14 часа.

Във Facebook страницата Бистрица може да следите за нуждата от доброволци и информация, която жителите на Бистрица и околностите си разменят.

Петдесет доброволци – студенти от Националната спортна академия, ще се включат в гасенето на пожара утре, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те се намират в момента в в хижа "Физкултурник", която е в района на пожара. "

 

Статия, отново от www.dnevnik.bg, по отношение организацията на самото място.

 

Връзка към източника

"Доброволци сигнализираха, че властите не ги пускат до пожара (допълнена)"

"Доброволци сигнализираха, че вече трети час не са пускани към пожара на Витоша, няма никаква организация или информация какво се случва. Мирела Заричинова, която се е включила заедно с колеги тази сутрин разказа за "Дневник", че хората са разделени на няколко групи. "Отначало имаше заповед да тръгнем от Бистрица към пожара. После се оказва, че има друго нареждане - да се качим до хижа Академика и да хванем пожара от горе. В крайна сметка ни качиха в един камион. Стояхме там около час, след което ни стовариха в Железница. Сега сме тук и никой нищо не ни казва. Има само няколко униформени", разказа още Заричинова.

От Столичната община им съобщили, че операцията се ръководи от вътрешния министър Цветан Цветанов. От Българския хелзинкски комитет (БХК) са уведомили заместник вътрешният министър Веселин Вучков за ситуацията.

"Имам чувството, че днес има най-много хора. По-голямата част са добре екипирани, планинари, които имат работа в София. Те са я оставили, за да дойдат тук и да гасят, а вече над три часа нищо не се случва", каза още момичето.

Във Фейсбук страницата на гражданската инициатива "За Витоша" Андрей Ралев, който е от организацията също е съобщил, че доброволците чакат и е представил хронология.

5:20 всички са се събрали пред кметството на Бистрица.
6:00 започва записване на доброволците, които са около 150 човека.
Не е ясно къде се дават инструкциите – едните ги изпращат на площада, а другите остават да чакат пред кметството. Трябвало е да им се да дадат маски и ръкавици, но все още не са им дадени.
След това всички отиват на площада, разделят ги по групи, правят се нови списъци и 31 доброволци са натоварени на военен ЗИЛ.
7:15 тръгват от Бистрица към Железница.
8:30 доброволците продължават да чакат на площада в Железница в камиона, не е ясно какво ще се прави.
Оказва се, че има двама началници , които дават две противоположни заповеди: единият - да се върнат в Бистрица и оттам да тръгнат нагоре, другият - да се качат до хижата, после камионът да слезе долу, да натовари пожарникари и общинари, да ги качи и да се започне инструктаж.
Доброволците казват, че явно се чака пожарът да направи норматив - да стане достатъчно широк за новите писти!
Операцията е под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Освен това във Фейсбук Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е цитирала съобщение от доброволците от OFFroad- Bulgaria.com от осем часа тази сутрин: "Доброволците от OFFRoad-Bulgaria.com са в Бистрица от рано тази сутрин. Георги Гатев съобщи, че все още не са тръгнали да изпълняват уговорените с оперативния щаб по гасенето на пожара задачи. Той обясни, че първоначално е било решено с джиповете си да качат вода и провизии на работещите под хижа "Физкултурник" пожарникари. Малко по-късно станало ясно, че тази задача е отпаднала. Вероятно в движение ще се решава какво да правим, коментира той. Ясен, който също е от форума, се е включил в превозването на една от помпите за гасенето на пожара."

Малко след 10.30 ч. част от доброволците са били качени до хижа "Физкултурник", но там те отново не са били допускани да помагат при огъня. По думите на Заричинова, никой не прави нищо и всички стоят. Малко по-късно тя отново описа ситуацията:

"11.43 ч. 23 доброволци и 30-40 униформени стоят и гледат багера, който прокарва път за машината. Трима отговорници си крещят какво да правят"

"Дневник" ще следи какво се случва с доброволците.

Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша бушува вече четвърти ден. "Тази сутрин той остава в границите от снощи и няма разширяване", каза по ТВ7 зам.-директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев. Според него целта днес е огънят напълно да се локализира.

Вече са изградените просеките по билото, отляво и отдясно на пожара, остава да се завърши тази под него, но там теренът е много стръмен и трудно достъпен. Според Василев до момента са направени около 3-4 километра защитни ивици."

 

Доброволците, които помагат при потушаването на пожара, прекарват многобройни часове в безсмислено чакане без нужната информация за това, което следва, но за сметка на това министерство на отбраната изпраща на терена високопроходим прототип на танк:

 

Източник: http://www.mediapool.bg/

Връзка към източника

"Неизползван досега хибрид между танк и пожарна атакува горящата Витоша"

"В четвъртия ден на пожара над София, за който властите продължават да си противоречат дали е локализиран или се разраства, правителството предприе решителен ход с изпращане на неизползван досегахибрид между танк и пожарна, произведен от военния завод в Търговище, към който до момента никой не е проявявал интерес.

Новината бе съобщена от министъра на отбраната Аню Ангелов след редовното заседание на Министерския съвет. Той не скри вълнението си, че за пръв път експерименталната машина ще влезе в действие, уточнявайки, че единственият проблем за момента бил, че не се знае как танкът-пожарна изобщо ще се качи в планината.

Най-вероятният начин е прототипът да стигне на собствен ход, макар че по думите на Ангелов веригите му оставят просеки с широчина до 6 метра.

Машината е с вместимост до 10 тона вода, може да прави просеки и да гаси огъня. Според очакванията на военния министър танкът-пожарна трябва да стигне до Витоша към 17 часа в сряда.

Той каза още, от вторник в гасенето на пожара са се включили 42-ма военнослужещи, които правят просеки, а от сряда към тях са се присъединили още 40.

Междувременно доброволци алармираха за тоталния хаос при организацията за потушаване на пожара, който първоначално обхвана 50 дка площ, но във вторник привечер се разрасна до 250 дка. Представители на партия "Зелените", организацията "Зелени адвокати", "Сдружение за Витоша" и WWF подчертаха, че организацията по гасенето на пожара е погрешна и води до задълбочаване на проблема.

В продължение на седем часа над 150 души така и не успяха да достигнат огъня заради безсмислено чакане на няколко различни места.

"Реагираме постъпателно", заяви министър Ангелов и опроверга твърденията за хаос, уточнявайки, че всички участници в гасенето се подчиняват на противопожарната дирекция на МВР.

"Няма никакъв хаос за нашите хора. Ако става въпрос за военнослужещи и за автомобилите, те са на разположение на главния комисар Николов (директора на националната пожарна – бел.ред.). При взето решение те действат съобразно указанията на тази дирекция от МВР", каза военният министър. Той информира, че от неделя следобед, когато избухна пожара, досега, са излети общо 350 тона вода.

Координацията на работата по потушаването на пожара вече на няколко пъти бе нагледана лично от министрите на вътрешните работи и земеделието Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, като първият, разбира се, е човекът с основната отговорност в случая.

Фандъкова: Пожарът е локализиран почти изцяло

След работата на хеликоптерите се забелязва, че пожарът на Витоша е локализиран почти изцяло, коментира от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова. В момента са направени няколко километра просеки. Около 2 км е голяма просеката, по която може да се движи техниката на пожарната. Има една отсечка, по която се работи днес, която трябва да се приключи, за да сме сигурни, че пожарът ще бъде локализиран изцяло в следобедните часове, каза тя. В момента има едно малко огнище, което се гаси, а всичко останало е само дим, допълни Фандъкова.

Пожарната: Огънят ще бъде овладян до дни, почти не е засегната жива гора

От пожарната заявиха, че се надяват пожарът да бъде овладян до няколко дни.

Вече се гаси с вода от две страни, след като през изминалата нощ 30 човека с три булдозера успяха да изградят просеките в планината. От другата страна на планината, откъм Железница, се доставя вода с водоноски, а два високопроходими товарни автомобила са качени в планината, които зареждат постоянно с вода пожарните и по този начин се осъществява гасенето.

Заради високите температури и променливия вятър обаче постоянно се налага промяна на тактиката на гасене. Последното, което са решили от "Пожарна безопасност и защита на населението", е хеликоптерите да бъдат включвани в гасенето след 14.00 часа следобед.

"Ситуацията е под контрол, съобщи главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център "Пожарна безопасност и защита на населението”. "Направена е просека, в която са вкарани сили и средства. Осигурени са достатъчно автомобили и мотопомпи. 10 мотопомпи работят в момента. Изградени са над 3 км гасителни линии за подаване на вода. Направени са и баражи за вземане на вода от реката. С малки гумени резервоари водата се качва на различните нива. Изградени са над 1600 метра просеки, широки над 20 метра и една дълга ивица от 2 км за придвижване на техниката. Всичко, което трябва, е направено за ограничаване на пожара. Продължава и гасенето от въздуха с хеликоптерите", съобщи Бързилов.

Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” посочи, че почти няма и засегната жива гора от пламъците.

Четвърти ден над 150 доброволци са в капана на организационния хаос

Подобно на ситуацията в понеделник и вторник, в сряда между 150 и 200 души също е трябвало да прекарат часове наред в чакане на неясно какво, без да получат каквато и да е информация от служителите на общината и МВР, които са на място.

Първият пункт за изчакване е в Бистрица, където от 5.00 часа сутринта се събираха доброволци, които бяха записвани в списък, по който имената им да бъдат отметнати на връщане, за да се следи някой да не изчезне. Следваше продължително изчакване на по-късно пристигащите хора, след което чакането се пренесе в Железница.

"Когото и от т. нар. отговорни лица да попитам какво се случва и кое налага цялото това безсмислено чакане, не получавам никакъв отговор. Дори вече ми казват да не задавам глупави въпроси, защото ги дразня”, разказа пред Mediapool зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет адвокат Маргарита Илиева.

По думите й събиращите се цяла сутрин доброволци са успели да достигнат Железница около 9.00 часа, където придвижването им към зоната на пожара отново е спряло. От Железница до "Бистришко бранище" са около два часа ходене пеш през изключително труден за преминаване пресечен участък. В крайна сметка след общо над 7 часа бездействие, доброволците се отправиха към горящата местност, като по пътя отново не липсваха недоразумения и придвижването им на няколко пъти неясно защо бе спирано.

Други доброволци пък разказаха пред Mediapool, че по думите на присъстващите на мястото пожарникари от началото на деня до обяд абсолютно никой не се е качвал, за да види какво е състоянието на проправените във вторник просеки от горната част на горящата зона и дали тя не се разраства. Състоянието на пожара се следи само откъм Бистрица.

"Пожарникарите и военните около нас също бездействат, тъй като не получават никакви нареждания. Стоим и чакаме, докато от време на време до хижата идват коли с някакви хора и си тръгват, но нищо не се случва. Тоталният хаос вече трети ден ни кара да мислим, че просто се саботира гасенето на пожара", разказа и Мирела Заричинова.

По същия начин се развиха събитията и през първите дни, като в понеделник организационният абсурд стигна до там десетки доброволци, пожарникари и горски работници с часове да копаят и заграждат импровизиран бент в Бистришката река с цел от образувалия се вир да започне изпомпването на вода.

В края на деня обаче се оказа, че помпи няма да бъдат качени до това място, тъй като двата военни хеликоптера, които през деня изсипваха вода от Панчаревското езеро върху огъня, са направили твърде много курсове и трябва да се върнат до авиобазата в Пловдив за профилактика. Плановете техниката да бъде качена с коне също пропадна бързо заради непроходимата местност.

Наглед абсолютно неадекватното поведение на отговорните органи продължи и във вторник, когато неясно защо и от кого се взе решение поръчаната от Израел авиационна техника, специализирана за гасене на мащабни пожари, да бъде отказана.

"В следобедните часове днес огнищата в района на “Бистришко бранище” са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията”, гласеше лаконичното обяснение, публикувано във вторник вечерта на сайта на МВР.

Предвид факта, че от министерството уверено твърдяха, че пожарът е овладян още в понеделник вечерта, а оттогава той се разрасна около пет пъти, подобна позиция звучи повече от странно.

Хората не достигат, огънят приближава младата гора

Пожарът не е овладян изцяло и в момента един от езиците пълзи към зелена гора над Бистрица. Ако огънят достигне до там ще стане страшно, защото иглолистните дървета горят като факли, посочи Александър Дунчев, представител на организацията WWF и доброволец в гасенето. В сряда преди обед, след като слезе от Витоша, той каза, че до края на деня трябва да бъде прокарана просека с дължина почти километър, за да се спре настъпването на пожара към свежата иглолистна гора. По думите му огнеборците и доброволците разполагат само с няколко часа, за да предотвратят по-мащабно бедствие, каквото би било навлизането на огъня в гората.

"В момента пламъците обхващат отделни дървета. Единствената ни надежда е специализирана летателна техника, но за съжаление тя в момента е съсредоточена в Гърция, Испания и Португалия", обясни той. Пламъците са буквално на 50 метра от зелените участъци. Огънят изминава 10 метра за няколко часа. В същото време една просека от 300 м може да отнеме цял ден и ресурс от 200 души, изчисли Дунчев.

Според природозащитниците, по гасенето се работи хаотично, рисковано за хората и неефективно. България няма необходимата летателна техника, а работещите на терен нямат дори елементарни средства за защита като противогазни апарати. Липсва също обучение на огнеборците затова как да работят в планината, от една страна, и на доброволците - затова как да работят с професионалисти, от друга.

Представителите на доброволците призоваха ангажираните с темата да не вярват на информацията, че няма нужда от повече хора. Според тях, нужда от човешка сила има. По-голяма нужда има обаче от по-добра организация на действията на всички, които в момента са в епицентъра на бедствието.

Доброволците вършат половината работа в момента, с риск за живота си, добави той. Андрей Ковачев от партия "Зелените" обясни, че това е израз на гражданското чувство на тези хора. Същите хора бяха на "Орлов мост" да протестират срещу Закона за горите, добави той.

"Пожарът не може да се загаси без вода, не разбирам спокойствието, с което управляващите информират, че пожарът е ограничен", отбеляза Димитър Кацов, доброволец в гасенето. Положението е зле, каза той и допълни, че не разбира защо властите са отказали самолета от Израел. "Каква е причината – на държавата ще й излезе много скъпо или премиерът ще се посрами като пожарникар", запита Кацов.

Министър Найденов излъгал за разрешението за сеч в резервата

Междувременно Свилен Овчаров от "Зелени адвокати" опроверга твърденията на земеделският министър Мирослав Найденов, че на огнеборците им било забранено да секат дървета в резервата "Бистришко бранище". Едва в третия ден на пожара Найденов се договорил с екоминистъра Нона Караджова да издаде разрешение за сеч в гората.

В чл. 17, ал.1, т. 5 от Закона за защитените територии е посочено, че "в резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени вследствие на природни бедствия и каламитети".

"Никога не е било необходимо позволение от екоминистерството за сеч в гората, когато тя е с цел потушаване на пожар, това е позволено от закона", обясни Овчаров, като даде съвет на Найденов да се консултира с ведомствените си юристи преди да прави подобни изявления пред медиите.

Въпросното изказване на земеделския министър стана повод за опасения сред природозащитниците, че властта и фирмите, лобиращи за новия Закон за горите могат да използват пожара, за да започнат нова серия от изявления как защитените природни територии са опасни и спъват икономическото развитие на страната."

 

Разказ на един от доброволците, участващи в гасенето на пожара:

 

Източник: http://offnews.offroad-bulgaria.com

 

Връзка към източника

"Един доброволец в просеката – фоторазказ"

Три поредни дни доброволци от OFFRoad-Bulgaria се включиха в гасенето на пожара в местността „Бистришко бранище“ на Витоша.

Освен уменията, които показаха с високопроходимите си машини, те доказаха ефективността на доброволчеството. Групата, в която участва и Живко, прокара така важната просека в близост до пожара. По нея бяха прокарани пожарните маркучи, с които се атакува пожарът.

В малкото свободно време Живко успя да направи снимки и да документира.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още един крайно любопитен и показателн цитат на доброволец-очевидец на случващото се:

 

Крум Фильовски


"Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша,през моите очи и уши,
Вие си направете изводите сами...
към 6:00 вече доброволци нямаше/за записване/ и започнахме да чакаме,какво,и кой,и защо ? не е ясно,а и никой не знаеше...
се1,към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха,че ще идем до центъра на Железница,и оттам ще ни вземе транспорт,който ще ни качи до Х-жа ''Академик''
ок,отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт...след 30/40 мн. чакане се разбра,и се даде команда,че транспорт НЯМА ,качвайте се ПЕША!..
ок ,няма яд.., пеша,пеша...тръгнахме,като аз лично бях само с лопата и раница,НО имаше пожарникарчета,които носеха: железна туба с бензин,моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар,защото местността е абсолютно недостъпна)кирка,лопата,раица,каска,тежко облекло...,ботуши,и т.н...
та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега,не питайте как...стигнахме.
идеята ''по принцип'' беше, един екип имаше ,който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един ,в случая нашия,който се състоеше общо от 41 човека,като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека.Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше,че там ''някъде'' минава рекичка, да я затапим,изйопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите,които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода.
ок,тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри...надолу не съм снимал...защото нито ми се снимаше нито нищо..,но е в пъти по сложно във всяко отношение...и така тръгнахме надолу,но се оказа,че за да стигнем до въпросната река трябва да се мине през самия пожар,защото имаше скат и просто нямаше как...беше невъзможно..така и направихме,се1,не ме питайте как,но се добрахме до въпросната рекичка,направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат,дълбочина,водозбор и т.н като искам да потчертая ,че дебита ,който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО ГОЛЯМ от този на помпите!...демек АКО (а не не ни ги...) бяха доставили щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута!...а не както от хеликоптера 5 кубика ...СМЕХ! първо да обясня за хеликоптера ...5 кубика са крайно не-достатъчни,и НЕ СРАВНИМИ с това което ние МОЖЕХМЕ да причиним ...1-во хеликоптера не може да минава през огъня и пушека защото може да падне!..факт. цетробежни сили ,липса на кислород и т.н...НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ!
ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара,с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! ,вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!, както и дебит ,така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) ! бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемо и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата + обурудването...
всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане...а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме ,няма помпа няма нищо .Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по Тел с НЯКОГО и да вика ''пратете ми ПОМПАТА,кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА !ГОТОВИ СМЕ и т.н...
представете си говорим за цялата ''линия'' над пожара беше подготвена...за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме...Е ДА МА НЕ!....чакаме ,чакаме,човека ПАК върти ,НИЩО,и чуйте сега,какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли? ''шефа'' откачи вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е ? знае ли къде се намира? и за какво става въпрос?!??? или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :
ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....
на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...
питам единя от пожарникарите:''абе да не би да има некви технически али бали ...НЕЩО?! се1 какво,поради което да НЕ може да ги достави хеликоптера '' ОТГОВОР - НУЛА! -всичко е като по книга!
питам пак: ''ако бяха я доставили щехме ли да успеем ?
отговор ''не само ,че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ!
а щяхме да го НАВОДНИМ!...огнището....
Е???
какво става бе хора?
знаете ли колко време чакакхме ??? знаете ли !!! по думите на 1 пож. тва упражнение би траело само 2 мин! да си разкачи смешната кофа закачат нещата и айде...и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО! и най важното ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!!
какво да ви кажа ...
НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ! ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА!
някой просто желаеше пожара да върви нагоре....
http://youtu.be/jwP3gYML01g
това е клип веднага след хижата ...надолу е ужас...буквално през 3 метра, или прескачаш или се завираш под тях за да преминеш...КОНЕ???????!....
този ''човек'' е за прокурор! и за затвора!....
сега МОЖЕШЕ !,всички фактори бяха налице сега да сме щастливи,те не само ,че се подиграха и БУКВАЛНО! изгавриха с труда на всички,но РАЗБЕРЕТЕ!
ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ!
МОЖЕХА.
и нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

И да кажа,че,(СПОРЕД МЕН)!
пожара е 100 ПРЕДНАМЕРЕН,НЕ-СЛУЧАЕН,и УМИШЛЕН!
и ще обясня ЗАЩО!
Затото това е местност АБСОЛЮТНО НЕ-ПРОХОДИМА НЕ-ДОСЪПНА! И ПРЕСЕЧЕНА! ...
кой?,какво? ''БИ''? правил там??? И ЗАЩО!?...
ако не е с ЦЕЛ..."

 

BTV Новините - 04.07.2012 Пожарът на Витоша

 {vbox7}e8b3c47250|650|400{/vbox7}

От всичко прочетено дотук всеки може да направи за себе си изводи по отношения на цялото събитие. Аз за себе си вече съм разбрал, че когато на едно място се размирише много, явно има нещо гнило...

Нагоре
DMC Firewall is a Joomla Security extension!