bgen

Жена-прилеп на операционната маса

13147873993748Възрастен женски прилеп от вида Ръждив вечерник (Nyctalus noctula) бе подложен на остеосинтеза, в опит да се спаси живота му. Прилепът постъпи при нас с фрактура на дясното крило и в това състояние няма как да живее, тъй като няма да може да лети, ако костта зарастне накриво. 

Трудностите в операцията бяха много - като се започне от това, че толкова малки игли и инструменти няма, и се стигне до упойката, чийто ефект върху прилеп с тегло само 20 грама не е много ясен. 

Трудностите в операцията бяха много - като се започне от това, че толкова малки игли и инструменти няма, и се стигне до упойката, чийто ефект върху прилеп с тегло само 20 грама не е много ясен. 

За инструментите се наложи докторът да развихри фантазията си и да приспособява пособия и консумативи. Дотук добре, но стигнахме до упойката, а хапливият ни пациент просто не искаше да заспи от огромна доза, което започна вече да ни плаши. Накрая се стигна до доза, достатъчна да приспи малка котка и тогава се предаде на съня.

Буквално залепена за операционната маса, бойната прилепка издържа стоически ровичкането в тъканите на нараненото място и излезе нормално от упойката. Сега проблемът е в това, дали ще се храни както трябва за да оцелее.

Това е втората такава уникална за България операция, която се извършва в Спасителния център за диви животни. Извършена беше от д-р Иван Иванов. В началото на годината ви информирахме за първата, извършена от д-р Слави Цеков, при която пациентът беше прилеп от същия вид. Тъй като първата операция се проведе през зимата, а по това време на годината прилепите са в хибернация, т.е. спят зимен сън, пациентът отказваше да се храни след хирургическата интервенция и въпреки укрепващата терапия, около 10 дни след нея умря. Надяваме се сега този проблем да го няма и всичко да е както трябва.

За допълнителна информация за прилепите в България:
Елена Стоева
Зелени Балкани
моб. тел.: 0887 574 699
e-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Текст и снимки:
Любомила Кривошиева 
Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
моб.тел.: 0885 22 84 86
е-mail:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

article image     article image
Жената-прилеп     Обръсва се козината от мястото, на което ще се работи, както и при човешките операции
article image     article image
Прилепката е буквално залепена, защото не стои на едно място и непрекъснато хапе     Наложи се да пазим пръстите на доктора от зъбите на малкия пациент
article image      
Още малко  

 

Нагоре
DMC Firewall is a Joomla Security extension!