bgen

Човешките безумия в природата

PcheloqdВ тази статия мисля да обобщя нещо "като черна хроника" - примери за човешки безумия, свързани с природата у нас. За да ги видят повече хора и дано повече от нас се замислят за това, което правим и последствията от действията ни.

Последният пример, който ме провокира да започна писането на тази статия (или нещо като "рубрика") е за т.н. пчелари (хора, които отглеждат пчели в пчелините си) и по-специално за една много ярка личност от тяхното съсловие. Първо искам да кажа, че нямам нищо против пчеларите, и те са хора, и те се опитват да подпомогнат някак бюджета си, имат си занимание и т.н. В това няма нищо лошо. Лошото идва когато невежеството се сблъска с човешкия егоизъм и жестокост...

 

В тази статия мисля да обобщя нещо "като черна хроника" - примери за човешки безумия, свързани с природата у нас. За да ги видят повече хора и дано повече от нас се замислят за това, което правим и последствията от действията ни.

Последният пример, който ме провокира да започна писането на тази статия (или нещо като "рубрика") е за т.н. пчелари (хора, които отглеждат пчели в пчелините си) и по-специално за една много ярка личност от тяхното съсловие. Първо искам да кажа, че нямам нищо против пчеларите, и те са хора, и те се опитват да подпомогнат някак бюджета си, имат си занимание и т.н. В това няма нищо лошо. Лошото идва когато невежеството се сблъска с човешкия егоизъм и жестокост...

Едно от ключовите места у нас по биологично разнообразие е Атанасовско езеро. На това място моите приятели от "Зелени Балкани" са заснели доста "интересна" и показателна снимка (в края на статията).

На въпросната снимка се вижда мъртъв пчелояд, който е убит и провесен над въпросния пчелин (който както се вижда също е в окаяно състояние), за да "плаши" и прогонва евентуални нови нападения над собствеността на човека.

Тук искам да споделя няколко мои наблюдения за пчелоядите и един-два факта. Пчелоядите са едни от най-красивите птици у нас. Със своето ярко и цветно оперение будят възхищение не само у орнитолозите, а и у всеки човек, който ги види от близо, макар много хора да не знаят дори за съществуването им у нас. Пчелоядите са защитен вид по Закона за Биологичното Разнообразие и убийството, както и притесняването на тези птици е забранено и наказуемо. Пчелоядът е птица, която се храни изключително с насекоми. Погрешното мнение на голяма част от хората (и най-вече сред т.н. пчелари) идва от това, че те смятат, че пчелоядът се храни най-вече с пчели и подобните им. А това далеч не е така. Менюто на птицата е доста разнообразно и до голяма степен зависи от местообитанието му. Храни се с търтей, земни пчели, оси, скакалци, водни кончета, мухи и какво ли още не.

Малко за месообитанията им. По моите лични наблюдения, без да претендирам за достоверност, бих предположил, че не повече от 1/5-а от цялата популация на пчелоядите у нас се храни в блиозост до пчелини. Предположението ми идва от това, че пчелоядите гнездят по дупки на отвесни брегове, а такива има най-вече в близост до водни басейни (реки, язовири, канали). В близост до речните корита има сравнително малко пчелини. По протежение на р. Марица в Пловдив и около града, аз поне не съм забелязал да има повече от няколко пчелина в близост до самата река.
Пчелоядите са птици, които не изминават големи разстояния, за да търсят храна. Понеже са прелетни птици, престоят им в България започва от края на пролетта, до началото на есента. През този период насекомите в цялата страна са в достатъчни количества, за да заситят дори голяма колония пчелояди в близост до дупките им. Поради това тези птици се придържат до гнездата си и ловуват най-вече в близост до тях. От това можем да си извадим заключение, че те просто нямат нужда да търсят пчелини и да се хранят изключително с пчели.

Снимам въпросните птици всяка пролет и лято вече около 3г. Наблюдавам ги винаги от непосредствена блиозост, от няколко метра. Виждал съм голяма част от менюто им. Рядко съм виждал да са уловили пчела.

Аз бих коментирал въпросната снимка като изключителен пример за човешко невежество, липса на креативност, жестокост и нарушаване на закона. Такъв човек не заслужава да се грижи за други живи същества. Той не разбира какво е природата и какво е нуждата от оцеляване на по-ниско поставено в хранителната верига същество. Той не разбира, че пчелоядът не е вредител и не е виновен за това, че човекът не е намерил начин да защити пчелина си от птичи набези.

Аз не съм специалист по средства за предотвратяване на нападение на пчелини, но първото, което ми хрумва, е, че просто може въпросния пчелин да бъде ограден по някакъв начин, така че да не могат пчелоядите да имат достъп до него безпрепятствено. Една оградна мрежа с подходящ размер на отворите би намалила загубите. Но, разбира се, такава инвестиция е немислима за притежателят на въпросния пчелин, по-лесно е да търпи загуби, да псува птиците и да се мъчи да ги убива въпреки забраната на закона...

Pcheloqd

Източник на снимката и информацията около нея:  "Зелени Балкани"

Нагоре
DMC Firewall is a Joomla Security extension!